Opdracht Seminarie Fotografie: GIMP / Photoshop

 

Voor jullie foto-opdracht met cloning moeten jullie leren werken met software. Een goed gratis alternatief voor Photoshop is de Gimp. In deze les leer je met de Gimp een fotoachtergrond transparent maken en twee foto's mengen met elkaar. Je leert ten slotte ook om silhouetten te maken. Wie zelf met Photoshop kan werken, mag deze opdracht met Photoshop doen. De anderen moeten het gratis programma GIMP gebruiken.

 

1 TRANSPARANTE ACHTERGROND

Tranparant from Koen Van Cauwenberge on Vimeo.1.) Download een foto van het internet van je favoriete acteur, actrice of insect. Het is de bedoeling dat je de achtergrond doorzichtig of transparant maakt.

OPGELET: Weet dat enkel GIF-bestanden transparant kunnen zijn en een JPG nooit! Sla dus een afbeelding met een transparante afbeelding altijd op als een GIF en nooit als een JPG!

2.) Open de GIMP. Pas op dat kan even duren!

3.) Schiet niet in paniek als je alle panelen ziet. Blijf ademen!

4.) Open het bestand in de GIMP dat je net downloadde.

5.) Klik in het horizontale menu op LAAG.

6.) Klik vervolgens op TRANSPARANTIE in het dropdownmenu en klik dan
op Alphakanaal toevoegen. Alles wat je nu uitgomt in je afbeelding,
zal transparant worden.

7.) Kijk nu naar het paneel Gereedschapskist. Klik op de roze gom in de Gereedschapskist en gom eens! Wat je weggomt zal veranderen in grijszwarte vierkantjes en dat is de symbolische achtergrond voor transparant.

8.) Je kunt ook nog een gebied selecteren en door op DELETE te drukken, dat hele geselecteerde gebied transparant maken. Probeer eens de volgende mogelijkheden met Tools uit je gereedschapkist:
a.) Klik in de Gereedschapskist op het eerste rechthoekje. Teken dan zo een rechthoekje op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een rechthoek uitgesneden zijn.
b.) Klik in de Gereedschapskist op de eerste ellips. . Teken dan zo een cirkel of ellips op je afbeelding en klik op delete. Nu zal er een cirkelvormige figuur uitgesneden zijn.
c.) Klik in de Gereedschapskist op de lasso (derde symbooltje). Teken dan zo een kromme op je afbeelding. Telkens als je klikt zet je een punt dat verbonden wordt met het vorige punt. Zorg ervoor dat je op het einde in je vertrekpuntrondje klikt zodat de kromme zich sluit. Klik dan op delete en deze selectie zal verdwijnen.

GOUDEN TIP: Als je met de lasso een gebied geselecteerd hebt, kun je de selectie omkeren (inverteren)zodat je de achtergrond kunt deleten. Om een selectie om te keren in een afbeelding, moet je in het horizontale menu eerst op SELECTEREN klikken en vervolgens op INVERTEREN.

d.) Klik in de Gereedschapskist op het toverstafje. Die zal nu alles dat in hetzelfde kleur is en aaneensluit selecteren.
e.) Als je op de vijfde knop klikt in de Gereedschapskist, dan zal die kleur OVERAL in je afbeelding geselecteerd worden (dus dan moeten de gebieden met dezelfde kleur niet aaneensluitend zijn).
Experimenteren en leren is de boodschap!

9.) Sla je afbeelding als GIF op.

10.) Laat mij het resultaat zien.2. FOTO’S SAMENVOEGEN OF BLENDEN

Twee foto's blenden of samenvoegen met GIMP 2.0 from Koen Van Cauwenberge on Vimeo.

 

Stap 1: Zoek een foto van een man op de Noordpool, van een pinguïn en van een ijsbeer.  Sla deze drie foto’s op. Zorg ervoor dat de foto van de man op de Noordpool minstens even groot is als de andere foto’s.

Stap 2: Open de foto van de man op de Noordpool in Gimp.

Stap 3: Open de foto van de ijsbeer en kies in het horizontale menu: Selecteren. Kies vervolgens Alles en klik dan op Kopiëren onder Bewerken.

Stap 4: Ga naar de foto van de man op de Noordpool en klik op Plakken als een nieuwe laag. Sleep de ijsbeerfoto totdat de ijsbeer in de juiste positie ten opzichte van de man staat.

Stap 5: Ga naar het paneel Lagen, Kanalen, Pen en sleep de kleine foto van de man op de Noordpool helemaal naar onderen ten opzichte van de andere kleine foto's daar.

Stap 6: Klik op de kleine foto van de ijsbeer rechts en kies voor Laagmasker toevoegen.

Stap 7: Het paneel “Masker aan de laag toevoegen” zal verschijnen. Klik daarin op Wit (ondoorzichtig).

Stap 8: Als je met een penseel met een zwarte kleur over de foto van de ijsbeer gaat, zal de achtergrond doorzichtig worden.

Stap 9: Als je te veel  hebt weggenomen van de originele tekening, dan kun je dat terugbrengen door met een penseel met een witte kleur over die gebieden te gaan. Op die manier kun je retoucheren. Zet je penseel daarvoor op eventueel een kleinere diameter.

Stap 10: Voeg nu de pinguïn toe op dezelfde manier en laat mij het resultaat zien.
3. SILHOUETTEN MAKEN

1. Download http://www.projectx2002.org/html/tango01.jpg. Maak gebruik van eerdere technieken om het dansende koppel helemaal zwart te maken en de achtergrond wit te maken. Stuur je resultaat door naar koenvancauwenberge AT skynet.be.

2. Download http://www.projectx2002.org/html/kiss01.jpg. Kies twee bij elkaar passende kleuren. De ene kleur moet donker zijn en de andere kleur moet licht zijn. Zet het koppeltje volledig in een donkere kleur en de achtergrond in de lichtere kleur.

 

Laatste update: 07.03.2018